De ABCDE-regel helpt je een goedaardige moedervlek van een melanoom te onderscheiden. Iedereen zou dit ezelsbruggetje moeten kennen!
Veel mensen hebben moedervlekken, die puntjes die doorgaans rond en donker zijn en niet meer zijn dan goedaardige huidtumoren. Sommigen zitten er al vanaf je geboorte, andere krijg je in de loop der tijd. Hoewel het merendeel gewoon niets doet op de huid is het belangrijk om er veel aandacht aan te besteden, vooral wanneer je bent blootgesteld aan de zon. Wie moedervlekken heeft moet ze constant in de gaten houden of er, in het ergste geval, sprake is van een melanoom. Een melanoom lijkt erg op een moedervlek, maar deze is echter kwaadaardig. Deze tumor verandert snel en is moeilijk te behandelen. Het eerste wat je kunt doen om je te wapenen tegen dit kwaad is juist door goed naar je lichaam te kijken. Hier volgt de regel van het ABCDE die je zal leren waar je naar moet kijken en wanneer je je zorgen moet maken.
A als in asymmetrisch
Een goedaardige moedervlek (links) is perfect symmetrisch. Als je een lijn zou trekken door de moedervlek dan zouden beide helften even groot zijn.
Een lijn trekken door het melanoom zou opleveren dat beide zijden niet gelijk aan elkaar zijn. Dit is een alarmbel.
B als in begrensd.
Een goedaardige moedervlek (links) zijn goed omlijnd en lineair.
De randen van een kwaadaardige vlek (rechts) zijn hoekig en niet strak omlijnd.
C als in couleur/kleur
Goedaardige moedervlekken zijn eenkleurig,doorgaans een schakering van bruin.
Als je een moedervlek hebt met verschillende kleuren dan is er een bezoek aan de specialist nodig. Het melanoom kan verschillende gradaties van rood, zwart en ook wit aannemen.
D als in diameter
Doorgaans hebben goedaardige moedervlekken een beperkte omvang.
Kwaadaardige moedervlekken zijn veel groter dan goedaardige vormen (ze zijn groter dan 6 millimeter). Hoe dan ook zijn kwaadaardige vlekken in het begin ook klein in omvang.
E als in evolutie
Moedervlekken veranderen niet van grootte, vorm en kleur gedurende je leven. Als je merkt dat een moedervlek verandert, laat hem dan zien aan een specialist.
Ook door andere veranderingen moet er een belletje gaan rinkelen als moedervlekken bloeden, opbollen of als er een korstje opkomt.
Zeker voor mensen die veel moedervlekken hebben kan het lastig zijn om voortdurend op te moeten letten. Het blijft echter nodig. Vraag anders aan een familielid om je te helpen bij je onderzoek en te onthouden wat voor vorm en eigenschappen de vlek heeft die je zelf niet kunt checken (op je rug of op je hoofd bijvoorbeeld) .
Melanomen komen minder vaak voor dan huidtumoren, maar het zijn wel de meest agressieve. Als je moedervlekken hebt, scherm ze dan af voor de zon door er speciale zonnecrème op te smeren, en bescherm sowieso je huid. Wie ze heeft zou eigenlijk minstens een keer per jaar naar de dermatoloog moeten. Laat je moedervlekken zien aan je arts waarvan jij denkt dat ze verdacht zijn aan de hand van je ABCDE onderzoek.
Dit is een heel eenvoudige regel die echter het leven van mensen kan redden. Iedereen zou hem moeten kennen!