Kloven in de voet
Wat zijn kloven in de voet?
Kloven (raghaden) in de voet zijn barsten of scheuren in de droge huid. Dit kan in hard overmatig eelt, of juist een droge huid zonder overmatig eelt ontstaan. Kloven kunnen behoorlijk diep en pijnlijk zijn. Barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door een pedicure of medisch pedicure en een goede thuiszorg. De randen van de kloof zijn hard maar onderin de kloof is de huid erg dun en kan snel gaan bloeden. De scheuren komen het meeste voor op de rand van de hiel, onder de voorvoet en soms onder de rand van de grote teen. Kloven ontstaan meestal op die plaatsen waar veel druk is met de ondergrond.
Bij het ontwikkelen van hielkloven spelen een aantal zaken vaak een grote rol: overmatige druk op uw voetzolen bijvoorbeeld als gevolg van een afwijkende voetstand of bij overgewicht, een extreem droge huid eventueel in combinatie met overmatig eelt. Het dragen van open schoenen, slippers of lopen op blote voeten kan eveneens leiden tot kloven.
Beschrijving van kloven
Kloven ontstaan als barsten of scheuren in de huid. De huid van uw voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en is daardoor droger. Vaak ontstaan kloven op uw hielen waar sprake is van hard eelt. Wanneer de eeltlaag dik is en uw huid droog, dan kan het eelt diepe kloven vertonen. Een open kloof is zeer pijnlijk en heeft aangezien het een wond betreft een vergrote kans op infecties. Bij personen met risicovoeten moeten kloven zo spoedig mogelijk worden behandeld door de medisch pedicure.
Hielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming gecombineerd met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen kan het eelt barsten. Deze vaak verticale barstjes verkleuren soms wit en staan in sommige gevallen een beetje open. Dit kan zeer pijnlijk zijn, bloeden en zelfs gaan ontsteken. U herkent een ontsteking aan gezwollen, pijnlijke en rode huid in en rondom de kloven. Deze kunnen gepaard gaan met vochtige wondjes en pus. Heeft u risicovoeten en ontstoken kloven? Ga dan altijd direct naar uw behandelend arts of maak een afspraak met uw medisch pedicure.
Symptomen kloven in de voet
een kloof ziet er uit als een korte snee, verticale barstjes of scheuren in de huid van uw voet
dit bevindt zich meestal op de hiel, voetzool
de huid kan open staan en soms kan een kloof vrij diep zijn
een diepe kloof kan bloeden en soms ontsteken
voelt pijnlijk aan tijdens het wandelen of bewegen
Hoe ontstaan voetkloven?
Hielkloven komen vaak voor, zowel bij mannen als vrouwen. Het komt meer voor bij vrouwen, omdat zij 's zomers vaak met open schoenen lopen. De huid verliest dan sneller vocht en droogt eerder uit. Het dragen van sokken/kousen beschermen de voeten tegen invloeden van buitenaf. In de zomerperiode kunt u door het niet dragen van sokken/kousen over het algemeen meer last ondervinden aan eelt aan de hielen.
In de winterperiode kan de huid droger zijn waardoor er eveneens kloven kunnen ontstaan.
Mensen met een staand beroep of overgewicht hebben ook vaker last van hielkloven. Er is dan sprake van meer druk op de hielen, omdat deze een groot deel van het lichaamsgewicht dragen. Ook bij risicovoeten en dan met name bij diabetes mellitus kunnen kloven ontstaan.
Droge voetkloven kunnen ook veroorzaakt worden door langdurig douchen of een heet bad. Dit zorgt voor extra uitdroging van uw huid. Een droge huid kan niet soepel bewegen, waardoor er bij beweging van de voeten sneller voetkloven ontstaan. Droge kloven op uw voeten genezen vaak moeilijk omdat de eelt-rand om het kloofje het sluiten van de huid belemmert.
Wat kunt u zelf doen tegen kloven
Regelmatig een bezoek aan een pedicure of medisch pedicure van ProVoet kan voorkomen dat er kloven op uw voeten ontstaan. Na het behandelen van de kloven zal de pedicure u tips geven, zoals het verzorgen van uw huid met een goede voetenbalsem of het dragen van andere schoenen.
Belangrijk is om uw voeten dagelijks niet langer dan tien minuten te wassen. Doe dit in lauw water zonder zeep of met een ph-neutrale zeep. Droog uw voeten goed af, vooral tussen uw tenen. Doe dit met een zachte handdoek en smeer ze in met een speciale crème.
Door eeltranden aan uw hiel te voorkomen heeft u minder kans op kloven. Dit kan ontstaan doordat u bijvoorbeeld op te kleine schoenen (met een open hiel) loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid van uw voet min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Voorkom dit door het dragen van goed passende schoenen.
Kloven zijn niet altijd te voorkomen. Echter de huid dagelijks insmeren met een goede hydraterende voetcrème zorgt ervoor dat uw huid soepel blijft en mogelijk voorkomt u hier mee kloven. Heeft u geen risicovoeten dan kunt u bij beginnende kloven in uw voet een klovenzalf proberen. U smeert deze klovenzalf direct op de kloof. Hierna dient de kloof te worden afgeplakt met huidvriendelijke pleisters. Door de huid te beschermen met een huidvriendelijke pleister ontstaat er minder druk op de kloof tijdens het staan en zal deze eerder genezen. Alleen de voeten insmeren met een klovencrème is niet afdoende om de kloven te laten genezen. Eventueel kunt u in plaats van een klovencrème een medicinale honingzalf gebruiken. Uw pedicure of medisch pedicure kan u adviseren welke crème of zalf voor u het beste geschikt is. Klovencrèmes zijn te koop bij uw pedicure en medisch pedicure, drogist of apotheek. Medicinale honingzalf kunt u via uw pedicure en medisch pedicure of apotheek kopen. Bezoek bij hardnekkige, pijnlijke of bloedende kloven zo snel mogelijk een pedicure of medisch pedicure van ProVoet.
Kloven behandelen
De pedicure en medisch pedicure zal uw kloven behandelen door de harde randen te verwijderen. Deze randen belemmeren de genezing van de zachte kwetsbare huid in de diepte van de kloof. De pedicure en medisch pedicure zal bij bloedende kloven de wondjes behandelen en u advies meegeven voor verdere behandeling thuis. Bij personen met risicovoeten zal een persoonlijk behandelplan worden opgesteld.
Heeft u zogeheten risicovoeten? Maak dan voor de behandeling van uw kloven een afspraak met een medisch pedicure.
Bron: ProVoet